Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕДОЗВОЉЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

24.01.2023. 14:23

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против  Марић Доминика зв. ”Домо”, рођеног 1993. године у Љубушком.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕДОЗВОЉЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

Оптужени се терети да је током 2021. године, у два наврата, превозио дуван у укупној количини од 580 килограма који није био обиљежен акцизним маркицама у складу са законом.

 

 

У превозу дувана, први пут у количини од 260 кг, а други пут у количини од 320 кг, оптужени је откривен и спријечен од стране службеника УИО БиХ, РЦ Сарајево, Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја.

 

 

Заплијењени дуван без акцизних маркица и доказа о поријеклу оптужени је превозио с циљем да га стави у продају, а наведени  дуван се у смислу Закона о акцизама у БиХ сматра дуванском прерађевином и прије стављања у промет мора бити обиљежен акцизним маркицама на начин прописан пореским законодавством БиХ.

 

 

Акцизна давања за један килограм резаног дувана износе око 100 КМ, те је запљеном количине од 580 килограма дувана спријечена утаја акцизних давања од око 58 000 КМ.

 

 

Оптужени се терети да је производе, који нису били обиљежени контролним и пореским маркицама на начин прописан пореским законодавством БиХ, у два наврата покушао ставити у  промет, односно продају, чиме је починио кривично дјело - недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. став 1. КЗ-а БиХ.

 

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba