Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET TROŠARINSKIH PROIZVODA

24.01.2023. 14:23

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Marić Dominika zv. ”Domo”, rođenog 1993. godine u Ljubuškom.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET TROŠARINSKIH PROIZVODA

Optuženi se tereti da je tijekom 2021. godine, u dva navrata, prevozio duhan u ukupnoj količini od 580 kilograma koji nije bio obilježen trošarinskim markicama sukladno zakonu.

 

 

U prijevozu duhana, prvi put u količini od 260 kg, a drugi put u količini od 320 kg, optuženi je otkriven i spriječen od strane djelatnika UNO BiH, RC Sarajevo, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja.

 

 

Zaplijenjeni duhan bez trošarinskih markica i dokaza o podrijetlu optuženi je prevozio s ciljem da ga stavi u prodaju, a navedeni  duhan se u smislu Zakona o trošarinama u BiH smatra duhanskom prerađevinom i prije stavljanja u promet mora biti obilježen trošarinskim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

 

 

Trošarinska davanja za jedan kilogram rezanog duhana iznose oko 100 KM, te je zapljenom količine od 580 kilograma duhana spriječena utaja trošarinskih davanja od oko 58 000 KM.

 

 

Optuženi se tereti da je proizvode, koji nisu bili obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, u dva navrata pokušao staviti u  promet, odnosno prodaju, čime je počinio kazneno djelo - nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. KZ-a BiH.

 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

  

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba