Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

24.01.2023. 14:23

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marić Dominika zv. ”Domo”, rođenog 1993. godine u Ljubuškom.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Optuženi se tereti da je tokom 2021. godine, u dva navrata, prevozio duhan u ukupnoj količini od 580 kilograma koji nije bio obilježen akciznim markicama u skladu sa zakonom.

 

 

U prevozu duhana, prvi put u količini od 260 kg, a drugi put u količini od 320 kg, optuženi je otkriven i spriječen od strane službenika UIO BiH, RC Sarajevo, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja.

 

 

Zaplijenjeni duhan bez akciznih markica i dokaza o porijeklu optuženi je prevozio s ciljem da ga stavi u prodaju, a navedeni  duhan se u smislu Zakona o akcizama u BiH smatra duhanskom prerađevinom i prije stavljanja u promet mora biti obilježen akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

 

 

Akcizna davanja za jedan kilogram rezanog duhana iznose oko 100 KM, te je zapljenom količine od 580 kilograma duhana spriječena utaja akciznih davanja od oko 58 000 KM.

 

 

Optuženi se tereti da je proizvode, koji nisu bili obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, u dva navrata pokušao staviti u  promet, odnosno prodaju, čime je počinio krivično djelo - nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH.

 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

  

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba