Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ САСТАО СЕ СА СПЕЦИЈАЛНОМ ИЗВЈЕСТИТЕЉКОМ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

20.01.2023. 14:29

Главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине, Миланко Кајганић, са својим сарадницима, састао се и разговарао са специјалном извјеститељком УН-а за промоцију и заштиту људских права и основних слобода у борби против тероризма, Fionnualom Ní Aoláin, и њеним сарадницима.

 

 

 

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ САСТАО СЕ СА СПЕЦИЈАЛНОМ ИЗВЈЕСТИТЕЉКОМ  УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Главни тужилац Кајганић на састанку је представио рад и резултате Тужилаштва БиХ у предметима који се односе на кривична дјела повезана са тероризмом и есктремизмом, као и радом Ударне групе за борбу против тероризма, на чијем је челу главни тужилац, а такође и са активностима које институције у БиХ проводе у циљу дерадикализације и смањења екстремизма и процеса ресоцијализације у овој области.

 

 

С обзиром да Тужилаштво БиХ остварује значајну сарадњу са партнерским институцијама и агенцијама у земљама региона, ЕУ и свијета у отклањању опасности од тероризма, главни тужилац је упознао специјалну извјеститељку са активностима које се проводе са циљем смањења опасности од екстремизма и тероризма.

 

 

Специјална извјеститељка Fionnuala Ní Aoláin такође се интересовала за заједничке активности агенција за провођење закона са институцијама законодавне и извршне власти у спречавању опасности од тероризма и активностима у процесу дерадикализације и реинтеграције повратника из зона ратних сукоба.

 

 

Институције у Босни и Херцеговини имају Стратегију у борби против тероризма 2022-2026. у којој су предвиђене различите активности у овој области са циљем смањења опасности од тероризма, као и борбе против тероризма, насилног екстремизма и говора мржње.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba