Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 130 000 KM

16.01.2023. 13:35

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Salkanović Nedžada, rođenog 1976. godine u Tuzli i pravne osobe - preduzeća “Nesal Company” d.o.o. Živinice.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 130 000 KM

Optuženi se terete da su, tokom 2016. godine, prvooptuženi kao direktor i lice sa ovlaštenjima u preduzeću, kao i pravno lice “Nesal Company” d.o.o. Živinice, postupali suprotno odredbama Zakona o PDV-u, sa ciljem izbjegavanja davanja propisanih poreskim zakonodavstvom u BiH.

 

 

U optužnici se navodi da je optuženi Salkanović promet u iznosu od 770.214,00 KM i pripadajući izlazni PDV u iznosu od 130.936,00 KM propustio prikazati u knjigovodstvenim evidencijama pravnog lica „Nesal Company“ d.o.o. Živinice, kao i propustio da prikaže, obračuna i prijavi Upravi za indirektno oporezivanje BiH putem PDV prijave, čime je nezakonito i neosnovano umanjio svoju poresku (PDV) obavezu, te suprotno odredbama Zakona o PDV-u izbjegao prikazivanje, obračun, prijavu i plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 130.936,00 KM, na štetu budžeta BiH, u kojem iznosu su optuženi i pravno lice istovremeno stekli protivpravnu imovinsku korist.

 

 

Optuženo pravno lice - preduzeće „Nesal Company“ d.o.o. Živinice tereti se da je raspolagalo protivpravno stečenom imovinskom koristi.

 

 

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba