Вијести

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ЗА ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ

13.01.2023. 15:54

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу дана 28.12.2022. године, којом су обухваћени оптужени:

 

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ЗА ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ

- МАТЕ ЖАРИЋ, рођен 1956. године у општини Јабланица, држављанин БиХ и Републике Хрватске,

 

- МИЛА БУЛЕ,  рођена 1955. године у Љубушком, држављанка БиХ,

 

- АЛЕКСАНДАР ШУКАЛО зв. “Саша”, рођен 1975. године у Градишци, држављанин БиХ,

 

- ЗОРАН МАНОЈЛОВИЋ, рођен 1955. године у Мркоњић Граду, држављанин БиХ, и

 

- ДРАГО МАЛЕШЕВИЋ, рођен 1959. године у Бања Луци, држављанин БиХ.

 

 

Оптужени се терете да су у периоду од 08.04.2015. до 22.08.2018. године, поступајући као одговорна лица у институцијама БиХ, искориштавањем свог службеног положаја, не извршивиши своје службене дужности, прибавили другом имовинску корист а нанијели штету правном лицу “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања  Лука у износу од 454.957,95 КМ.

 

 

Према наводима оптужнице, оптужени Мате Жарић терети се да је у својству генералног директора “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања Лука дана 08.04.2015. године, као наручиоца радова, закључио уговор са  правним лицем као извршиоцем радова, а који предмет је имао набавку изградње трафостанице ТС 110/20 КВ Шипово са уградњом опреме у вриједности од 5.323.008,44 КМ у року од осамнаест /18/ мјесеци од дана увођења извођача у посао и уплате аванса. 

 

 

Након што је исплаћен аванс правном лицу у износу од 532.300,84 КМ, уговорне обавезе од стране извођача нису окончане у року дефинисаном у наведеном уговору, прекорачивши на тај начин рок за извршење радова у укупном износу од 77 дана.

 

 

Оптужени су пропустили да поступе у складу са уговором на основу којег  је извођач у обавези наручиоцу “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања Лука платити уговорену казну у висини од 0,3% од укупне вриједности од уговорених послова без ПДВ-а за сваки календарски дан прекорачења рока за извршење уговора.

 

 

Усљед оваквог пропуста учињеног од стране оптужених да се обрачуна и изврши наплата затезних камата настала је штета по компанију „Електропријенос-Електропренос БиХ“ а.д. Бања Лука, компанију која је надлежна за дистрибуцију електричне енергије на нивоу цијеле БиХ, а другом прибављена имовинска корист.

 

 

У погледу улоге у извршењу кривичног дјела, оптужени се терете у својству: Драго Малешевић, руководиоца Службе за комерцијалне послове  Оперативног подручја Бања Лука “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања Лука, Зоран Манојловић у својству запосленика и руководиоца пројекта Оперативног подручја Бања Лука “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања Лука, Мила Буле у својству извршног директора за финансије и члана управе “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања Лука, те Мате Жарић у својству генералног директора “Електропријенос-Електропренос БиХ” а.д. Бања  Лука.

 

 

Оптужница је потврђена од стране Суда БиХ.

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba