Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

12.01.2023. 13:23

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Петра Стојановића, рођеног 2001. године у Зворнику, држављанина БиХ и Спасоја Стојановића, рођеног 1988. године у Зеници, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

 

  

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Оптужени се терете да су, заједно и по претходном договору на локалитету Економија, општина Братунац, за новчану накнаду од 350 евра, извршили кријумчарење 10 илегалних миграната,  држављана Авганистана и Ирана, са територије Р Србије на подручје Босне и Херцеговине, међу којима је било 6 малољетних лица, знајући да кријумчарена лица – мигранти не испуњавају услове за законит боравак у Босни и Херцеговини, нити услове за законит прелазак државне границе БиХ.

 

Кријумчарење је извршено 04.04.2022. године преко ријеке Дрине, кориштењем гуменог чамца, а оптужени су откривени и лишени слободе од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ.

 

Оптужени се терете да су поступили супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем, члану 7. Закона о граничној контроли и члану 8. Закона о странцима и то свјесно и знајући да кријумчарени мигранти немају властите важеће путне исправе и да не испуњавају услове за законит боравак на подручју БиХ.

 

Опужени се терете да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. став 4. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине, а у вези са чланом 29. истог Закона.

 

Оптужница је упућена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba