Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

12.01.2023. 13:23

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Petra Stojanovića, rođenog 2001. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Spasoja Stojanovića, rođenog 1988. godine u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se terete da su, zajedno i po prethodnom dogovoru na lokalitetu Ekonomija, općina Bratunac, za novčanu naknadu od 350 eura, izvršili krijumčarenje 10 ilegalnih migranata,  državljana Afganistana i Irana, sa teritorija R Srbije na područje Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo 6 malodobnih osoba, znajući da krijumčarene osobe – migranti ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uvjete za zakonit prelazak državne granice BiH.

 

Krijumčarenje je izvršeno 04.04.2022. godine preko rijeke Drine, korištenjem gumenog čamca, a optuženi su otkriveni i lišeni slobode od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH.

 

Optuženi se terete da su postupili protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, članku 7. Zakona o graničnoj kontroli i članku 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak na području BiH.

 

Opuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a u svezi sa člankom 29. istog Zakona.

 

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba