Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА УИО И ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ

30.12.2022. 13:06

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА УИО И ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ

1. Обрадовић Миланка, рођеног 1963. године у Рогатици, руководног запосленика царинских органа у УИО БиХ

 

2. Бован Мирослава, рођеног 1964. године, у Коњицу запосленика Граничне полиције БиХ

 

3. Омеровић Неџада, рођеног 1974. године у Сарајеву, запосленик царинских органа у УИО БиХ

 

4. Телетина Стевана, рођеног 1969. године у Невесињу.

 

 

Оптужени се терете да су у мјесецу јулу 2021. године, када је оптужени Телетина Стеван приступио на гранични прелаз Вардиште, те на подручје Босне и Херцеговине покушао увести два расна арапска коња као робу која подлијеже царинској процедури и одобрењима надлежних ветеринарских тијела која оптужени није имао, након што му није дозвољен улазак у БиХ, посредством једног лица, почињењем коруптивних радњи, наредног дана покушао увести возило са приколицом тако што је ступио у контакт са оптуженим Обрадовићем, који је као руководно лице и вођа смјене у  Царинском реферату искористио свој положај и утицај, те утицао на остале  оптужене да се наведеном дозволи улаз у царинско подручје БиХ без посједовања потребних одобрења и плаћања царинских дажбина, а за наведену коруптивну услугу оптужени Телетина дао оптуженом Обрадовићу новчани износ од 100 евра.

 

 

Оптужени Обрадовић терети се  да је као службено лице у институцијама БиХ примио новац да у оквиру своје службе не изврши службену радњу коју је морао извршити, Бован Мирослав као службено лице у институцијама БиХ да је неизвршавањем службене дужности другом омогућио прибављање имовинске користи, Омеровић Неџад да као службено лице у институцијама БиХ није пријавио кривично дјело за које се може изрећи казна затвора пет година или тежа казна, а Телетина Стеван дао новац да службено лице у институцијама БиХ не изврши службену радњу коју je морао извршити.

 

 

Оптужени се терете за кривична дјела - Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем из члана 219., Злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220., Непријављивање кривичног дјела или починиоца из члана 230. и Давање дара и других облика користи из члана 218. из Кривичног закона БиХ.

 

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 14 свједока, као и прилагањем више десетина доказних материјала.

Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba