Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV ZAPOSLENIKA UIO I GRANIČNE POLICIJE BiH

30.12.2022. 13:06

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV ZAPOSLENIKA UIO I GRANIČNE POLICIJE BiH

1. Obradović Milanka, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH

 

2. Bovan Miroslava, rođenog 1964. godine, u Konjicu zaposlenika Granične policije BiH

 

3. Omerović Nedžada, rođenog 1974. godine u Sarajevu, zaposlenik carinskih organa u UIO BiH

 

4. Teletina Stevana, rođenog 1969. godine u Nevesinju.

 

 

Optuženi se terete da su u mjesecu julu 2021. godine, kada je optuženi Teletina Stevan pristupio na granični prelaz Vardište, te na područje Bosne i Hercegovine pokušao uvesti dva rasna arapska konja kao robu koja podliježe carinskoj proceduri i odobrenjima nadležnih veterinarskih tijela koja optuženi nije imao, nakon što mu nije dozvoljen ulazak u BiH, posredstvom jedne osobe, počinjenjem koruptivnih radnji, narednog dana pokušao uvesti vozilo sa prikolicom tako što je stupio u kontakt sa optuženim Obradovićem, koji je kao rukovodna osoba i vođa smjene u  Carinskom referatu iskoristio svoj položaj i uticaj, te uticao na ostale  optužene da se navedenom dozvoli ulaz u carinsko područje BiH bez posjedovanja potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dažbina, a za navedenu koruptivnu uslugu optuženi Teletina dao optuženom Obradoviću novčani iznos od 100 eura.

 

 

Optuženi Obradović tereti se  da je kao službeno lice u institucijama BiH primio novac da u okviru svoje službe ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, Bovan Miroslav kao službeno lice u institucijama BiH da je neizvršavanjem službene dužnosti drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi, Omerović Nedžad da kao službeno lice u institucijama BiH nije prijavio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, a Teletina Stevan dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti.

 

 

Optuženi se terete za krivična djela - Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219., Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220., Neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca iz člana 230. i Davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. iz Krivičnog zakona BiH.

 

 

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

 

Redigovana optužnica

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba