Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДЕВЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИХ ДРОГА И ОРУЖЈА

30.12.2022. 12:41

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДЕВЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИХ ДРОГА И ОРУЖЈА

- Јакуповић Адмира, рођеног 1980. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

 

- Хатић Едина, рођеног 1986. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

 

- Љумић Ермина,  рођеног 1989. године у Сарајеву, држављанин БиХ,

 

- Џанко Абдулаха, рођеног 1984. године у Сарајеву, држављанина БиХ,

 

- Сердаревић Мирзе, рођеног 1980. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

 

- Хоџић Мелира, рођеног 1990. године у Сарајеву, држављанина БиХ,

 

- Хоџић Самира, рођеног 1976. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

 

- Фазлић Ал Ријада, рођеног 1991. године у Сарајеву, држављанина БиХ, и

 

- Кадић Алмедина, рођеног 1992. године у Трнову, држављанина БиХ.

 

 

 

Оптужени се терете да су, у периоду од јануара 2020. до 10.05.2021. године,  као чланови групе за организовани криминал, која је дјеловала на територији Босне и Херцеговине, Краљевине Холандије и Републике Француске, заједничким дјеловањем са јасно дефинисаним улогама и задацима, у циљу прибављања противправне имовинске користи, вршили неовлаштени међународни пренос опојне дроге „хероин“ и „кокаин“ као и амфетаминског уља (Амфетамин), чували, сакривали и вршили производњу опојне дроге „Speed“, ради даље продаје,  а оптужени Љумић Ермин и Јакуповић Адмир вршили извоз оружја и војне опреме без дозволе прописане законом БиХ.

 

 

 

 

Према наводима оптужнице, оптужени су опојну дрогу најчешће набављали у Краљевини Холандији, потом вршили транспорт и сакривање на подручју БиХ, користећи амфетаминско уље и друге састојке као што су кофеин и др.,  производили  опојну дрогу „Speed“, а потом вршили прерасподјелу опојне дроге и њено скривање ради даље продаје.

 

 

 

Оптужени Љумић Ермин и  Јакуповић Адмир се терете да су  вршили кријумчарење оружја и војне опреме из БиХ у Р Француску, и то три пиштоља и више комада експлозива са упаљачем и уређајем за даљинско активирање, са циљем пласирања на илегалном тржишту оружја на подручју ЕУ, ради кориштења у извршењу кривичних дјела.

 

 

 

Приликом реализације транспорта опојне дроге „хероин“ и „кокаин“ са подручја К Холандије у БиХ, у два наврата, приликом контроле возила код оптуженог Хатић Едина пронађена је бијела прашкаста материја укупне бруто масе око 1,1 кг, која  садржи опојну дрогу „кокаин“ и  свијетло смеђа прашкаста материја укупне бруто масе око 7,5 кг која садржи опојну дрогу „хероин“, а код Љумић Ермина око литара супстанце амфетамин.

 

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ, а оптужени Љумић Ермин и Јакуповић Адмир и кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. истог Закона.

 

 

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba