Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ У ВЛАСЕНИЦИ

30.12.2022. 10:55

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Ђурић Елвиса, рођеног 1969. године у Власеници, држављанина БиХ и Р Србије, настањен на подручју Србије.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ У ВЛАСЕНИЦИ

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у вријеме широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Власенице и околине, у својству припадника резервног састава СЈБ Власеница, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

 

Он се терети да је током 1992., наоружан и у униформи, учествовао у нападима на села настањена бошњачким цивилним становништвом, међу којима мјеста Џамаџићи, Алихоџићи, Дураковићи и другим локацијама на подручју Власенице, гдје су почињена убиства цивила, паљење и пљачкање имовине и друга нечовјечна дјела.

 

 

Надаље, оптужени се терети да је лично, употребом хладног оружја, на свиреп начин усмртио цивила бошњачке националности, као и да је вршио мучења, застрашивања, незаконита затварања цивила у логору Сушица и друга нечовјечна дјела над цивилним становништвом.

 

 

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ. Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 31 свједока, од чега 3 свједока уз додијељене мјере заштите, два стручна вјештака, као и прилагањем више од 100 материјалних доказа.

 

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

 

 

 Редигована оптужница

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba