Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ЧЕТИРИ ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ “ШАКАЛ”

28.12.2022. 12:48

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене КЕМАЛА БУКВУ, рођеног 1988. године у Сарајеву, ЗОРАНА БУХАЋА, рођеног 1985. године у Сарајеву, САШУ КАРАЏИЋА, званог „Кари“, рођеног 1980. године у Сарајеву и ЖЕЉКА ДАНГУБИЋА, рођеног 1988. године у Сокоцу.

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ЧЕТИРИ ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ “ШАКАЛ”

Притвор за осумњичене предложен је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц), односно због опасности од бјекства, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, као и вршити утицај на свједоке или саучеснике, починити ново кривично дјело или довршити започето.

 

 

Осумњичени су под истрагом због постојања основане сумње да су починили - осумњичени Кемал Буква, Зоран Бухаћ и Караџић Саша кривично дјело организирани криминал из члана 250., у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ, а осумњичени Саша Караџић и Жељко Дангубић и кривично дјело помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела из члана 232. истог Закона.

 

 

У оквиру истражних и оперативних активности прикупљене су информације и докази да су се осумњичени организовали и били чланови групе, одржавали контакте са криминогеним лицима из сусједних земаља, па су тако континуирано, у намјери стицања противправне имовинске користи, претходно комуницирајући путем заштићених и криптованих апликација, договорили неовлаштени промет већих количина опојне дроге “кокаин”,  кријумчарен са подручја Јужне Америке, а потом у међусобном договору и координацији организатора и чланова групе из БиХ, региона и иностранства пребацивали опојну дрогу, те вршили дистрибуцију и продају на ширем подручју БиХ. Новац стечен од продаје опојне дроге стављали су у легалне токове купујући некретнине, возила и друге вриједности, те на тај начин скривали трагове извршења кривичних дјела.

 

 

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, гдје се очекује заказивање рочишта по приједлогу тужилаштва.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba