Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У МЈЕСТУ СЕРДАРИ

28.12.2022. 10:56

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Смајић Мирсада, зв. “Мире”, рођеног 1964. године у Котор Вароши, настањен у Р Хрватској и  Смајић Нијаза зв. “Ниче”, рођеног 1961. године у Котор Вароши, настањен у Р Хрватској.

 

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У МЈЕСТУ СЕРДАРИ

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у својству припадника структура ТО РБиХ на подручју Котор Вароши, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

 

Они се терете да су, заједно са другим лицима, учествовали у нападу на цивилно становништво српске националности на подручју мјеста Сердари, Котор Варош, 17.9.1992. године, те када су дошли до куће у којој су се налазили цивили српске националности из породица Сердар, Тепић и Бенцуз, међу којима старија лица, дјеца и једна трудница, бацилли експлозивну направу у кућу, да би након тога пуцањем из ватреног оружја насилно ушли у објекат и пуцањем из ватреног оружја убили цивилне жртве, укупно седам лица, док су два лица тешко рањена, укључујући и жену у 5. мјесецу трудноће.

 

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва.

 

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 16 свједока, 2 стручна вјештака и прилагањем више десетина материјалних доказа.

 

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba