Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

28.12.2022. 10:15

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Пјано Мирослава, званог „Миро”, рођеног 1970. године у Фочи, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ФОЧЕ

Оптужени се терети да је, у оквиру широког и систематског напада усмјереног на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Фоче и околине, као припадник ЦЈБ Фоча, вршио прогон цивилног становништва на националној и вјерској основи, поступајући супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе женевских конвенција.

 

 

Оптужени Пјано терети се да је, као припадник резервног састава полиције СЈБ Фоча, заједно са другим униформисаним и наоружаним припадницима ВРС, дана 05.05., 27.07. и 29.08.1992. године, са подручја села Саш, Бијеле воде и Потпеће, у оквиру прогона учествовао у убиствима најмање 8 лица, убиству два цивила старије животне доби, након тога у убиству шест цивила бошњачке националности, након чега је кућа са тијелима убијених цивила запаљена, затим затварању, нечовјечном поступању,  те мучењу и наношењу снажне физичке и психичке патње заробљеним цивилима, као и присилном пресељењу више лица цивила бошњачке националности.

 

 

Оптужени Пјано терети се да је у мјесту Потпеће, у љето 1992. године, учествовао у заробљавању и незаконитом затварању групе од 17 лица бошњачке националности, након чега је оптужени заједно са другим лицима извео 11 лица из куће, када су починиоци злочина пуцајући из ватреног оружја, убили 6 лица која су остала у кући, а потом убацили бомбу и затим кућу запалили, заједно са тијелима убијених цивила.

 

 

Групу од 11 цивила су, заједно са још два цивила, оптужени Пјано и други починиоци злочина транспортовали камионом и одвели у незаконито затварање на подручју Фоче, а након тога су протјерани на подручје Трнова.

 

 

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. Кривичног закона БиХ.

 

 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 53 свједока и прилагањем више од 300 материјалних доказа.

 

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 

    Редигована оптужница

 

  

  

  

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba