Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE

28.12.2022. 10:15

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Pjano Miroslava, zvanog „Miro”, rođenog 1970. godine u Foči, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE

Optuženi se tereti da je, u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, kao pripadnik CJB Foča, vršio progon civilnog pučansta na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

 

 

Optuženi Pjano tereti se da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije SJB Foča, zajedno sa drugim uniformiranim i naoružanim pripadnicima VRS, dana 05.05., 27.07. i 29.08.1992. godine, sa područja sela Saš, Bijele vode i Potpeće, u okviru progona sudjelovao u ubojstvima najmanje 8 osoba, ubojstvu dva civila starije životne dobi, nakon toga u ubojstvu šest civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je kuća sa tijelima ubijenih civila zapaljena, zatim zatočenju, nečovječnom postupanju,  te mučenju i nanošenju snažne tjelesne i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prinudnom preseljenju više osoba civila bošnjačke nacionalnosti.

 

 

Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće, u ljeto 1992. godine, sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju skupine od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je optuženi zajedno sa drugim osobama izveo 11 osoba iz kuće, kada su počinitelji zločina pucajući iz vatrenog oružja, ubili 6 osoba koje su ostale u kući, a potom ubacili bombu i zatim kuću zapalili, zajedno sa tijelima ubijenih civila.

 

 

Skupinu od 11 civila su, zajedno sa još dva civila, optuženi Pjano i drugi počinitelji zločina transportirali kamionom i odveli u nezakonito zatočenje na području Foče, a nakon toga su protjerani na područje Trnova.

 

 

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

 

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

  Redigovana optužnica

  

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba