Vijesti

DEVET OSUMNJIČENIH LICA LIŠENIH SLOBODE U AKCIJI “ŠAKAL” PREDATI TUŽILAŠTVU BiH

27.12.2022. 15:11

Policijski službenici iz Uprave za organizovani i teški kriminal i Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS u saradnji sa policijom MUP-a KS predali su tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju

 

devetoricu osumnjičenih lišenih slobode u okviru zajedničkih aktivnosti na području Sarajeva i Sokoca, usmjerenih na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga.   

 

DEVET OSUMNJIČENIH LICA LIŠENIH SLOBODE U AKCIJI “ŠAKAL” PREDATI TUŽILAŠTVU BiH

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195., neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 333. Krivičnog zakona RS-a i krivično djelo pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

 

 

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica iz oba entiteta duže vrijeme bavila krijumčarenjem većih količina opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticalа nezakonitu imovinsku korist koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

 

 

Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

 

  

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba