Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ УДРУЖИВАЊА РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И ПРАЊА НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 4,1 МИЛИОНА КМ

27.12.2022. 09:37

Оптужницом су обухваћени оптужени ФАТИЋ АСМИР, рођен 1994. године у Нирнбергу, Савезна Република Њемачка, држављанин БиХ, ФАТИЋ РАМИЗ, рођен 1954. године у Трнову, држављанин БиХ, КАДРИЋ ХАШИМ, рођен 1956. године у Палама, држављанин БиХ и ИДРИЗОВИЋ ЕКРЕМ, рођен 1952. године у Завидовићима, држављанина БиХ.

 

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ УДРУЖИВАЊА РАДИ ЧИЊЕЊА КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА И ПРАЊА НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 4,1 МИЛИОНА КМ

Оптужени се терете да су, у временском периоду од 2015. па до половине 2018. године у Сарајеву, оптужени Асмир Фатић као организатор, а Хашим Кадрић, Рамиз Фатић и Екрем Идризовић као чланови групе која била формирана ради чињења кривичног дјела прање новца, у циљу прибављања противправне имовинске користи, новац за који су знали да је прибављен почињењем кривичног дјела, примили и потом истим располагали и враћали у платни промет.

 

 

У оквиру предметне групе оптужени су имали одређене улоге, па је тако првооптужени Фатић по основу претходног договора и заједничког плана основао правно лице-предузеће JOB SOLUTION д.о.о. као Агенцију за посредовање у запошљавању са сједиштем у Сарајеву, које правно лице им је служило искључиво ради вршења кривичног дјела прања новца, а овлаштење за располагање средствима по рачуну, имали су и оптужени Фатић Рамиз и Хашим Кадрић.

 

 

Оптужени се  терете да су, са више правних и физичких лица, фиктивно наручивали извршење послова, те су са фиктивном документацијом вршили прање новца у укупном износу од 4.180.078,02 КМ користећи 93 правна лица из оба бх. ентитета, при чему су Асмир Фатић, Рамиз Фатић и Екрем Идризовић у оквиру групе проналазили и повезивали фиктивне наручиоце послова поводом којих се касније прао новац. Потом су им носили предавали на руке готов (опран) новац који би се враћао у платни промет, задржавајући 10% износа за себе, па је тако прибављена противправна имовинска корист групе од најмање 418.007,07 КМ, којом је располагао Асмир Фатић.

 

 

Оптужени се терете за  кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. и прање новца из члана 209., све у вези са члановима 29. и 53. КЗ-а БиХ.

 

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba