Вијести

ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДАЧЦА И СРЕБРЕНИКА

20.12.2022. 08:01

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е, лоцирали су и на подручју Сребреника лишили слободе осумњиченог  Шимић Милана, зв. ”Роби”, рођеног 1975. године у Градачцу.

 

 

ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДАЧЦА И СРЕБРЕНИКА

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и терети се да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадник 107. Витешке моторизоване бригаде структура ХВО и АРБиХ, на подручју Градачца и Сребреника, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

 

Он се терети да је, током 1994. године, ступио у контакт и обратио се лицима српске националности настањеним у мјесту Горња Шпионица, Сребреник, који су осјећали страх за своје животе и егзистенцију, као лица српске националности на подручју под контролом АРБиХ, а међу којима је било 5 жена и један мушкарац, а троје цивила било је старије од 60 година, те им лажно понудио да ће их са припадницима АРБиХ за новчану накнаду од по 1000 ДЕМ превести на подручје мјеста Пелагићево под контролом ВРС.

 

Приликом транспорта цивили су одведени на непознату локацију гдје су опљачани и убијени, након чега им се губи сваки траг, да би од наведених шест лица само посмртни остаци једног цивила били пронађени у кориту ријеке Тиње у Брчко Дистрикту БиХ, а тијела осталих цивила још нису пронађена.

 

 

 

Осумњичени се терети за кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва. У законском року припадници SIPA-е ће довести осумњиченог поступајућем тужиоцу који ће га испитати и након тога донијети одлуку о даљим активностима.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba