Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОРЕЗНЕ УТАЈЕ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА ЗАТВОРСКА КАЗНА У ТРАЈАЊУ ОД 1 ГОДИНЕ ЗАТВОРА И ОДУЗИМАЊЕ ПРОТИВПРАВНЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД 109.081 КМ

09.12.2022. 15:33

Оптужени Матко Големац (1980), споразумно је признао кривицу, након чега је у Суду БиХ осуђен на казну затвора у трајању од 1 (једне) године.

 

ОПТУЖЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОРЕЗНЕ УТАЈЕ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА ЗАТВОРСКА КАЗНА У ТРАЈАЊУ ОД  1 ГОДИНЕ ЗАТВОРА И ОДУЗИМАЊЕ ПРОТИВПРАВНЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД 109.081 КМ

Оглашен је кривим за кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 3. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ, за које га терети оптужница Тужилаштва БиХ.

 

 

Оптужени је признао кривицу да је, у својству директора и одговорног лица за заступање правног лица „Двор“ д.о.о. Мостар, пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима и другим чињеницама од утицаја на утврђивање износа пореских  обавеза, избјегао плаћање пореза на додату вриједност (ПДВ) у износу од 109.081 КМ, за коју суму је оштетио буџет БиХ.

 

 

На основу чланова 110. и 111. Кривичног закона БиХ од оптуженог се одузима противправно стечена имовинска корист прибављена кривичним дјелом у износу од 109.081 КМ, која је претходно обезбијеђена и што је био услов за склапање споразума. На тај начин је у потпуности осигурано намирење штете по буџет БиХ.

 

 

Оптужени се обавезује да ће надокнадити трошкове вјештачења и кривичног поступка у износу од 700 КМ.

 

 

Након разматрања споразума, исти је прихваћен од стране Суда те је оптуженом изречена наведена казна.

 

  

  

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba