Vijesti

OPTUŽENI ZA KAZNENO DJELO POREZNE UTAJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; PREDLOŽENA ZATVORSKA KAZNA U TRAJANJU OD 1 GODINE ZATVORA I ODUZIMANJE PROTUPRAVNE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 109.081 KM

09.12.2022. 15:33

Optuženi Matko Golemac (1980), sporazumno je priznao krivnju, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

 

OPTUŽENI ZA KAZNENO DJELO POREZNE UTAJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; PREDLOŽENA ZATVORSKA KAZNA U TRAJANJU OD  1 GODINE ZATVORA I ODUZIMANJE PROTUPRAVNE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 109.081 KM

Oglašen je krivim za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH, za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

 

 

Optuženi je priznao krivnju da je, u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe za zastupanje pravne osobe „Dvor“ d.o.o. Mostar, pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih  obveza, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od 109.081 KM, za koju sumu je oštetio proračun BiH.

 

 

Na temelju članaka 110. i 111. Kaznenog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 109.081 KM, koja je prethodno obezbijeđena i što je bio uvjet za sklapanje sporazuma. Na taj način je u cijelosti osigurano namirenje štete po proračun BiH.

 

 

Optuženi se obvezuje da će nadoknaditi troškove vještačenja i kaznenog postupka u iznosu od 700 KM.

 

 

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen od strane Suda te je optuženom izrečena navedena kazna.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba