Vijesti

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO POREZNE UTAJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; PREDLOŽENA ZATVORSKA KAZNA U TRAJANJU OD 1 GODINE ZATVORA I ODUZIMANJE PROTIVPRAVNE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 109.081 KM

09.12.2022. 15:33

Optuženi Matko Golemac (1980), sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

 

 

 

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO POREZNE UTAJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; PREDLOŽENA ZATVORSKA KAZNA U TRAJANJU OD  1 GODINE ZATVORA I ODUZIMANJE PROTIVPRAVNE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 109.081 KM

Optuženi Matko Golemac (1980), sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

 

 

Oglašen je krivim za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

 

 

Optuženi je priznao krivicu da je, u svojstvu direktora i odgovornog lica za zastupanje pravnog lica „Dvor“ d.o.o. Mostar, pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih  obaveza, izbjegao plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 109.081 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH.

 

 

Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 109.081 KM, koja je prethodno obezbijeđena i što je bio uslov za sklapanje sporazuma. Na taj način je u potpunosti osigurano namirenje štete po budžet BiH.

 

 

Optuženi se obavezuje da će nadoknaditi troškove vještačenja i krivičnog postupka u iznosu od 700 KM.

 

 

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen od strane Suda te je optuženom izrečena navedena kazna.

 

  

  

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba