Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJENU TRGOVINU U STICAJU SA KRIVIČNIM DJELOM PRANJA NOVCA

09.12.2022. 13:15

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Roso Jurice, rođenog 1992. godine u Splitu, nastanjen u SR Njemačkoj, ranije nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i R Hrvatske.

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJENU TRGOVINU U STICAJU SA KRIVIČNIM DJELOM PRANJA NOVCA

Optuženi se tereti da je, tokom 2017. i 2018. godine, kao ovlašteno lice u pravnom licu-preduzeću “Venus” d.o.o. Ljubuški, iako je znao da je promet duhana i duhanskih proizvoda dozvoljen samo preduzećima i licima registrovanim za tu vrstu prometa, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi vršio kupovinu, prodaju i prometovanje duhana praćeno isplatama novca u gotovini i nakon toga uplaćivanog na račune.

 

Optužnicom su obuhvaćeni kupovina, prodaja i transporti duhana u više desetina pojedinačnih slučajeva, u količini od oko 144 tone u vrijednosti od oko 899 hiljada KM, na čemu je optuženi stekao nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 52 400 KM.

 

 

 

 

 

 

 

 

Optuženi se tereti za krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. u sticaju sa krivičnim djelom  - pranje novca iz člana 209.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redigovana optužnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba