Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

09.12.2022. 10:02

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против ИРМАНЕ ХУСЕТИЋ, рођене 1981. године у Бихаћу, држављанке БиХ и АСМИНА ХАЏИПАШИЋА, рођеног 1986. године у Босанској Крупи, држављанина БиХ.

 

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Оптужени се терете да су, током мјесеца марта 2022. године, ради стицања незаконите имовинске користи, прихватом и превозом омогућили за седам лица - миграната, држављана Р Индије који су претходно илегално ушли преко граничне линије из Р Србије у БиХ, незаконит боравак на подручју Босне и Херцеговине.

 

 

Оптужени су након преузимања и приликом недозвољеног транзита миграната кроз територију БиХ откривени и спријечени од стране полицијских службеника МУП-а РС, на дионици аутопута Бања Лука - Градишка, када је оптужена покушала побјећи, у чему је спријечена интервенцијом полицијских службеника.

 

Такође, оптужена се сама терети да је кријумчарена лица која су претходно илегално ушла у БиХ, три држављана Авганистана и Ирана, возилом превезла из Сарајева према Ливну, знајући да наведени мигранти не испуњавају услове за законит боравак у БиХ. У извршењу кривичног дјела оптужена је откривена контролом од стране полицијских службеника Граничне полиције БиХ у граничном појасу на шумском путу у мјесту Лисковача у општини Томиславград.

 

 

 

Оптужени се терете да су поступили супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем, члану 7. Закона о граничној контроли и члану 8. Закона о странцима и то свјесно и знајући да кријумчарени мигранти немају властите важеће путне исправе и да не испуњавају услове за законит боравак на подручју БиХ.

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ, а оптужница је прослијеђена Суду БиХ коју је исти потврдио.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba