Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

02.12.2022. 14:39

Тужитељка Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигла је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

1.   Allah Dita, звани “Raya Bayi”, рођен 1981. године у Кашмиру, Пакистан, држављанин Пакистана, налази се у притвору 

2.   Јусић Нихада, зв. ”Нино”, рођен 1982. године у Сарајеву, држављанин БиХ 

3.    Вајзовић Алдин, звани “Вајзо”, рођен 1989. године у Сарајеву, држављанин БиХ.

 

 

 Оптужени се терете да су, оптужени Дита, на подручју Босне и Херцеговине, организовао групу људи којој су приступили оптужени Јусић и Вајзовић, као и друга њима позната лица, а ради извршења кривичних дјела кријумчарења миграната и остваривања незаконите имовинске користи.

  

У оптужници се наводи да је оптужени Дита организовао кријумчарења већег броја лица, углавном држављана Пакистана и Бангладеша, који нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у БиХ нити законит улазак на подручје земаља ЕУ и Шенген зоне, након чега су оптужени Јусић и Вајзовић, са такси возилима, вршили превоз  кријумчарених миграната са подручја Сарајева на подручје у близини границе БиХ и Р Хрватске, углавном на скривена подручја у близини ријеке Саве, одакле је вршено илегално пребацивање миграната из БиХ у Хрватску, те даље у земље ЕУ, а што је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала.

 

Истрагом је утврђено да је организатор, у најмање два наврата у прољеће ове године, за незакониту накнаду од 3500 до 4500 евра по особи, организовао кријумчарење већег броја лица, илегалних миграната, преко територије БиХ према земљама ЕУ.

 

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 44 свједока, те прилагањем око 40 доказних материјала.

Оптужени се терете за кривична дјела - организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. и кривично дјело - кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона БиХ. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

  

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba