Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK O PROCESUIRANJU KRIVIČNIH DJELA IZ OBLASTI ZAŠTITE AUTORSKIH PRAVA

30.11.2022. 15:22

Zvaničnici Tužilaštva BiH, zamjenik glavnog tužioca Ismet Šuškić i rukovoditeljica Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i druga krivična djela, Nives Kanevčev, sa tužiocima i saradnicima, sastali su se sa zastupnicima kompanije United Media.

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK O PROCESUIRANJU KRIVIČNIH DJELA IZ OBLASTI ZAŠTITE AUTORSKIH PRAVA

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima u procesuiranju predmeta iz oblasti povreda i zaštite autorskih prava koja su definisana u Glavi XXI Krivičnog zakona BiH, a u nadležnosti su Tužilaštva BiH.

Oblast zaštite autorskih prava važan je segment vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a ujedno oblast u kojoj počinioci krivičnih djela mogu ostvarivati nezakonitu imovinsku korist nezakonitom i nedozvoljenom distribucijom audio i video sadržaja, satelitskih signala itd.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su sudionike sastanka sa aktivnostima koje se provode u procesuiranju predmeta iz ove oblasti, te pojasnili na koji način nosioci autorskih prava mogu pomoći u radu tužilaštva i agencija za provođenje zakona.

Specifičnosti ove oblasti su što se kršenje autorskih prava, osim u fizičkoj formi sa konkretnim nosačima štampanog materijala, slike, zvuka, softwerskih programa, može odvijati i na internetu u digitalnom prostoru itd., što značajno otežava rad agencija za provođenje zakona, zahtijeva korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći, specijalistička stručna vještačenja i druge aktivnosti.

Na sastanku je zaključeno da će se aktivnosti na sprečavanju zloupotrebe i kršenja autorskih prava nastaviti i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba