Вијести

ЕВРОПСКИ КОМЕСАР ЗА СУСЈЕДСТВО И ПРОШИРЕЊЕ ПОСЈЕТИО ТУЖИЛАШТВО БиХ

29.11.2022. 14:13

У Тужилаштву БиХ одржан је састанак главног тужиоца Миланка Кајганића са тужиоцима и сарадницима, са европским комесаром за сусједство и проширење Oliverom Varhelyijem (Oliver Varhely), шефом Делегације ЕУ и специјалним представником ЕУ у Босни и Херцеговини, амбасадором Johannom Sattlerom и њиховим сарадницима.

ЕВРОПСКИ КОМЕСАР ЗА СУСЈЕДСТВО И ПРОШИРЕЊЕ ПОСЈЕТИО ТУЖИЛАШТВО БиХ

С обзиром да је надлежност комесара ЕУ, између осталог, фокусирана на реформске процесе и јачање владавине права у земљама регије Западног Балкана, на састанку је разговарано о активностима Тужилаштва БиХ у јачању владавине права и безбједности, на европском путу Босне и Херцеговине.

Главни тужилац Кајганић упознао је комесара Varhelyja о активностима које Тужилаштво БиХ проводи у борби против организованог прекограничног криминала, корупције, илегалних миграција, неовлаштеног промета опојних дрога, тероризма и свих других кривичних дјела из надлежности Тужилаштва БиХ а која су у фокусу регионалне и међународне сарадње.

Састанку су присуствовали и тужиоци који поступају у предметима у којима се остварује међународна сарадња са институцијама Европске уније, као и предметима са Sky и Аном апликацијама, у којима се остварује сарадња са структурама ЕВРОПОЛА и партнерским институцијама из више земаља ЕУ.

Главни тужилац Кајганић на састанку је истакао важност повезивања институција и агенција за провођење закона из Босне и Херцеговине са партнерским институцијама из земаља ЕУ, као што су ЕВРОПОЛ, ЕВРОЏАСТ и др., као кључних инструмената за успјешну борбу против криминала.

Комесар Varhely и амбасадор Sattler истакли су да структуре ЕУ пружају подршку Тужилаштву БиХ и јачању капацитета ове институције од самог почетка, изградње и опремања капацитета, те осигурања опреме и ресурса који су потребни за успјешан рад институције за провођење закона, као и да су владавина права и безбједност грађана међу најважнијим сегментима на путу БиХ према европским интеграцијама.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba