Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА И РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

28.11.2022. 12:14

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Лучаревић Керима,  рођеног 1958. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА И РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

Оптужени се терети да је, за вријеме међународног оружаног сукоба између дијелова бивше ЈНА и ТО Р БиХ на подручју Сарајева, у временском периоду од 03.05. до половине маја 1992. године, у оквиру својих овлаштења, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Оптужени се терети да, дана 03.05.1992. године, након што је извршен напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивилних лица запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага Уједињених нација,  у својству команданта Војне полиције, није предузео нужне и разумне мјере да казни извршиоце убистава и рањавања војника и цивила, спријечи физичко и психичко злостављање заробљених припадника ЈНА, као и да казни извршиоце ових дјела.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се и на догађаје од 03.05.1992. године, који се односе на страдање 8 убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 лица, те заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени, злостављани и затворени у просторијама ФИС-а, Штаба ТО Р БиХ у згради Предсједништва Р БиХ и петом спрату Централног затвора.

Оптужени се терети да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173., ратни злочин против рањеника и болесника из члана 174., ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175., те противправно убијање и рањавање непријатеља из члана 177., а све у вези са чланом 180. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba