Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

24.11.2022. 13:34

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Јасиковац Миомира, рођеног 1968. године у Зворнику, настањен у Новом Саду, држављанин Р Србије.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

Оптужени се терети да је, у својству команданта чете Војне полиције Зворничке бригаде ВРС, учествовао у удруженом злочиначком подухвату тако што је у периоду од 13.7. до 15.7. 1995. године, заједно са припадницима Војне полиције којима је био надређени, одлазио на локације гдје је био затворен велики број мушкараца и дјечака бошњачке националности са подручја Сребренице, гдје су припадници Војне полиције учествовали у затварању, транспорту и стријељањима и убиствима жртава.

У оптужници се наводи да су оптужени, као и њему подређени припадници Војне полиције, учествовали у затварању, транспорту на мјеста стријељања, као и убиствима затвореника не локалитетима у близини школе у Ораховцу гдје је стријељано више од 800 жртава, брани у Петковцима гдје је стријељано више од 700 жртава и локацији шљункаре у Козлуку, гдје је стријељано више од 800 жртава.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 83 јавна свједока, 16 свједока уз мјере заштите, међу којима и свједоци који су дали исказ у поступцима у МКСЈ/МРМКС-у, исказима више стручних вјештака, међу којима су и међународни експерти који су учествовали у откривању масовних гробница, документима и материјалима добијеним у сарадњи са МКСЈ/МРМКС-ом, те прилагањем више од 250 материјалних доказа.  

Оптужени се терети да је починио кривично дјело - геноцид из члана 171. тачка а) и б) Кривичног закона БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba