Вијести

НА ЛОКАЛИТЕТУ ГОРЊА ЦРЧА-ВИШЕГРАД, ПРОНАЂЕНИ И ЕКСХУМИРАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ЖРТАВА НЕСТАЛИХ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ

18.11.2022. 12:59

Истражилац из Посебног одјела за ратне злочине налази се на терену, у мјесту Горња Црнча, општина Вишеград, гдје по налогу тужиоца координише рад свих службених лица која учествују у процесу ексхумације и тражења несталих лица.

НА ЛОКАЛИТЕТУ ГОРЊА ЦРЧА-ВИШЕГРАД, ПРОНАЂЕНИ И ЕКСХУМИРАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ЖРТАВА НЕСТАЛИХ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ

На наведеној локацији су пронађени посмртни остаци најмање два лица, а потрага се наставља.

Подаци о могућој локацији на којој се налазе тијела добијени су заједничким активностима и координисаним радом Тужилаштва БиХ, SIPA-е и ИНО БиХ, а локалитет се налази у близини мјеста гдје су прије 4 мјесеца такође пронађени посмртни остаци жртава из протеклог рата.

Након ексхумације посмртни остаци ће ради даље судско-медицинске обраде и утврђивања идентитета путем ДНК анализе бити упућени у костурницу у Горажду.

Према прелиминарним информацијама, ради се о жртвама бошњачке националности са подручја Вишеграда, а тачан идентитет биће утврђен након ДНК анализе.

На ексхумацији, коју води истражилац Тужилаштва БиХ, учествују љекар патолог судске медицине, представник Међународне комисије за нестала лица (ICMP) у БиХ, представник Института за нестала лица (ИНЛ) БиХ, потребни радници и механизација, а локацију обезбјеђују полицијски службеници МУП-а РС ПС Вишеград.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba