Вијести

ПРЕДСТАВНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

16.11.2022. 15:00

Делегација тужилаца и сарадника из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, на челу са руководиоцем Одјела и замјеником главног тужиоца Иваном Матешићем, учествовала је на Регионалној конференцији тужилаца о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина, која је одржана у Београду, 10. и 11. октобра 2022. године.

ПРЕДСТАВНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

На регионалној конференцији учествовао је и главни тужилац при МРМКС-у, Serge Brammertz.

На састанку је закључено да је процес уступања предмета против недоступних лица кључни инструмент регионалне сарадње и важан корак у борби против некажњености ратних злочина у региону. Надаље, закључено је да је унапређење заштите и подршке жртвама и свједоцима ратних злочина битан сегмент осигурања владавине права и да тужилаштва у региону требају развијати капацитете за помоћ жртвама и свједоцима како би се обезбиједило њихово присуство и учествовање у процесима за ратне злочине у земљама региона.

Питање тражења несталих лица, као један од битних сегмената доношења истине и правде жртвама, такође је оцијењено као један од најважнијих приоритета на који се требају фокусирати тужилаштва у региону.

Тужиоци из региона такође су истакли значај подршке коју пружа Тужилаштво МРМКС-а у Ден Хагу у превазилажењу потешкоћа у процесуирању које се појаве у пракси као и свим другим битним питањима.

Домаћин конференције било је Тужилаштво за ратне злочине Р Србије, а Регионална конференција тужилаца у Београду одржана је уз подршку Мисије ОЕБС-а, пројекта ГИЗ, као и Развојног програма Уједињених нација (UNDP).

Интегрални текст закључака


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba