Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА СПЕЦИЈАЛНИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ЕУ У БиХ

04.11.2022. 13:34

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миланко Кајганић, са својим сарадницима, састао се са шефом Делегације ЕУ и специјалним представником ЕУ у Босни и Херцеговини, амбасадором Johannom Sattlerom и његовим сарадницима.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАО СЕ СА СПЕЦИЈАЛНИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ЕУ У БиХ

Централне теме састанка односиле су се на активности у јачању владавине права на европском путу Босне и Херцеговине.

Главни тужилац Кајганић упознао је амбасадора Sattlera са активностима које тужилаштво проводи у борби против најтежих облика криминала, укључујући ратне злочине, организовани криминал, корупцију, тероризам и друга кривична дјела која су у надлежности Тужилаштва БиХ, те апеловао да се убрзају процеси интеграције и повезивања Тужилаштва БиХ са партнерским институцијама у ЕУ, као што је Eurojust, јер тужилаштво већ у више десетина предмета остварује оперативну сарадњу са партнерским институцијама из земаља Европске уније.

Такође, на састанку је разговарано о процесуирању предмета повезаних са незаконитостима у вези изборног процеса.

На састанку је истакнуто да су владавина права и безбједност грађана међу најважнијим сегментима на путу БиХ према европским интеграцијама.

Амбасадор Sattler истакао је да Европска унија пружа подршку Тужилаштву БиХ и јачању владавине права од самог оснивања ове институције, изградње капацитета, као и донирања опреме и ресурса потребних за ефикасан и успјешан рад институције за провођење закона.

Сарадња Канцеларије ЕУ у БиХ и Тужилаштва БиХ свакако ће се наставити и у будућности, а ради стварања што безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba