Vijesti

SASTANAK RUKOVODITELJA TUŽITELJSTVA BiH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE

03.11.2022. 12:18

U Tužiteljstvu BiH održava se radni sastanak tužitelja koji rade na predmetima ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH i TRZ R Srbije, a središnje teme sastanka odnose se na kazneno procesuiranje predmeta u kojima dva tužiteljstva realiziraju suradnju i komunikaciju, razmjenu informacija i dokaza i druge procesne aktivnosti.

SASTANAK RUKOVODITELJA TUŽITELJSTVA BiH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE

U okviru sastanka potpisan je i Sporazum o razumijevanju i saradnji u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnom postupku za ratne zločine, a koji su potpisali glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i glavni tužitelj Tužilaštva za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković.

Ovaj sporazum nastojat će žrtvama i svjedocima olakšati sudjelovanje u sudskim procesima, a također će omogućiti bržu i izravniju suradnju dviju pravosudnih institucija, naročito u oblasti koordinacije aktivnosti povezanih sa svjedocima i žrtvama, koje su neizostavni dio svakog sudskog postupka u predmetima za ratne zločine, a koji se u mnogim predmetima mogu nalaziti u jednoj ili drugoj državi.

Sporazum će olakšati komunikaciju sa svjedocima, organiziranje njihovog svjedočenja, kao i druge aktivnosti koje su izravno povezane sa aktivnostima oštećenih osoba u predmetima ratnih zločina.

Tijekom posjete i radnog sastanka tužitelja bit će razgovarano o pomoći i asistenciji u predmetima u kojima dva tužiteljstva već ostvaruju komunikaciju i suradnju.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba