Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV PRIPADNIKA GRANIČNE POLICIJE BiH

24.10.2022. 15:58

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv ŠKORO Milana, rođenog 1971. godine u Mostaru, državljanina BiH i R Srbije i FILIPOVIĆ Ive, rođenog 1969. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, policijskih djelatnika uposlenih u Graničnoj policiji BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV PRIPADNIKA GRANIČNE POLICIJE BiH

Optuženi se terete da su, na MGP Klobuk, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih osoba Granične policije BiH, raspoređeni,  prvooptuženi, kao vođa tima na graničnom prijelazu i drugooptuženi na poslovima vršenja graničnih provjera na izlazu iz BiH, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, zlouporabili policijske ovlasti i kapacitete i zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlasti ne izvrše radnju koju su bili obvezni izvršiti.

U optužnici se navodi da su optuženi prigodom kontrole putnih isprava putnika sa područja Kosova, koji nije posjedovao vizu BiH, zahtijevali i primili dar u novčanom iznosu kako bi mu nezakonito omogućili prelazak državne granice BiH, iako navedena osoba nije ispunjavala uvjete za prelazak državne granice, te nakon primanja dara, navedenu osobu pustili da pređe državnu granicu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. u svezi sa člankom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je potvrđena od strane Suda BiH.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba