Vijesti

OPTUŽENA ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU LJUDIMA I MEĐUNARODNO VRBOVANJE RADI PROSTITUCIJE SPORAZUMNO PRIZNALA KRIVICU

17.10.2022. 10:18

Optužena,  Nachinkin Nataliia (1989), državljanka Ukrajine, sporazumno je priznala krivicu za krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. stav 1. KZ-a BiH, a u vezi sa članom 29. istog Zakona.

OPTUŽENA ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU LJUDIMA I MEĐUNARODNO VRBOVANJE RADI PROSTITUCIJE SPORAZUMNO PRIZNALA KRIVICU

Sporazumnim priznanjem previđena je kazna zatvora u trajanju od 1 godine i jednog mjeseca, kao i oduzimanje predmeta koji su korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela.

Sporazumnim priznanjem optužena je u potpunosti prihvatila odgovornost za krivično djelo za koje je tereti Tužilaštvo BiH, te se odrekla prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju joj na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Ovaj predmet predstavlja dio obimne istrage, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju  sa partnerskim institucijama i agencijama, a u optužnici se navodi da je optužena, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovala strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodila u BiH, pronalazila smještaj i iskorištavala radi pružanja seksualnih usluga za novac.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen od strane Suda te je optuženoj izrečena navedena kazna.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba