Vijesti

OPTUŽENI U PREDMETU ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

12.10.2022. 14:05

Optuženi Ahmed Iftkhar (1977), državljanin Pakistana, koji je u okviru predmeta kodnog naziva “Lipa” optužen za organizirano krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, u cijelosti je priznao krivnju za kaznena djela za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

OPTUŽENI U PREDMETU ZA ORGANIZIRANO KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

Za optuženog je predložena kazna od 3,5 godine zatvora, kao jedna od najvećih kazni do sada izrečenih za ovo kazneno djelo.

U okviru sporazuma predloženo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 78 000 KM.

U predmetu kodnog naziva “Lipa”, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa partnerskim agencijama i institucijama za provedbu zakona razotkrilo, lišilo slobode i procesuiralo 16 osoba, državljana BiH kao i stranih zemalja, koji su djelovali kao organizirana skupina za vrbovanje, krijumčarenje, skrivanje i transport preko granice BiH u R Hrvatsku i dalje prema zemljama EU velikog broja ilegalnih migranata koji nisu imali osnove za zakonit boravak u BiH.

Dio optuženih sporazumno je priznao krivnju, a protiv dijela optuženih sudski postupak je u tijeku. U predmetu je ostvarena značajna suradnja sa partnerskim institucijama iz regiona i inozemstva.

Procesuiranje predmeta “Lipa” značajno je utjecalo na smanjenje kaznenih djela iz oblasti ilegalnih migracija, naročito na području Unsko-sanskog kantona.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba