Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA IZBORNE NEZAKONITOSTI U BOSANSKOM NOVOM / NOVOM GRADU

04.10.2022. 12:24

Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u nazočnosti njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih 5 osumnjičenih osoba.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA IZBORNE NEZAKONITOSTI U BOSANSKOM NOVOM / NOVOM GRADU

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

1.   Halilović Suvadu, rođenu 1954. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

2.   Vakufac Emiru, rođenu 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

3.   Hamzagić Ramiza, rođenog 1967. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

4.   Džafić Ismeta, rođenog 1958. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

5.   Mehinović Ismeta, rođenog 1970. godine, Bosanski Novi / Novi Grad

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: Izborna prijevara iz članka 154. KZ-a BiH i Uskrata biračkog prava iz članka 150. KZ-a BiH.

Također, tužiteljstvo BiH u komunikaciji sa SIP-om BiH poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanje zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba