Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У РАЈЛОВЦУ КОД САРАЈЕВА

03.10.2022. 10:29

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Стојановић Милета, рођеног 1952. године у Сарајеву, настањен у Горњем Милановцу, Р Србија.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У РАЈЛОВЦУ КОД САРАЈЕВА

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, средином 1992. године у својству командира ауто-вода 1. Лаке рајловачке бригаде ВРС, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је у својству команданта и управника затвореничког објекта који се налазио у два хангара-цистерне за нафту на подручју Рајловца, имао контролу над стражарима у објекту и учествовао у незаконитом затварању око 150 цивила бошњачке националности из мјеста Ахатовићи, Доброшевићи и Бојник, који су држани у нечовјечним условима, подвргнути нечовјечном поступању и разним облицима тешког физичког и психичког злостављања, па је од посљедица тешког злостављања један затвореник преминуо, а један затвореник је одведен и тешко претучен у близини објекта, подлегао повредама, а његово тијело одвезено на непознату локацију и до данас није пронађено.

Надаље, оптужени се терети да је 12.6.1992. године наредио и омогућио одвођење затвореника на присилне радове на борбеним линијама ВРС у Жуновници, гдје су затвореници били изложени смртној опасности усљед борбених дејстава, гдје је од експлозија граната у њиховој близини један затвореник смртно страдао а више их теже и лакше рањено.

Оптужени се терети за кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачке ц) и е) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba