Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U RAJLOVCU KOD SARAJEVA

03.10.2022. 10:29

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Stojanović Mileta, rođenog 1952. godine u Sarajevu, nastanjen u Gornjem Milanovcu, R Srbija.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U RAJLOVCU KOD SARAJEVA

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, sredinom 1992. godine u svojstvu komandira auto-voda 1. Lake rajlovačke brigade VRS, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u svojstvu komandanta i upravnika zatvoreničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i  sudjelovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik, koji su držani u nečovječnim uslovima, podvrgnuti nečovječnom postupanju i raznim oblicima teškog fizičkog i psihičkog zlostavljanja, pa je od posljedica teškog zlostavljanja jedan zatvorenik preminuo, a jedan zatvorenik je odveden i teško pretučen u blizini objekta, podlegao povredama, a njegovo tijelo odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Nadalje, optuženi se tereti da je 12.6.1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatvorenika na prisilne radove na borbenim linijama VRS u Žunovnici, gdje su zatvorenici bili izloženi smrtnoj opasnosti usljed borbenih dejstava, gdje je od eksplozija granata u njihovoj blizini jedan zatvorenik smrtno stradao a više ih teže i lakše ranjeno.

Optuženi se tereti za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c) i e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba