Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНИМ ДРОГАМА

27.09.2022. 13:56

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОМЕТА ОПОЈНИМ ДРОГАМА

-      БОШЊАК МЛАДЕНА, рођеног 1981. године у Фојници, раније осуђиваног, држављанина БиХ и Р Хрватске, и

-      ДРАКУЛ БОЈАНА, рођеног 1989. године у Фочи, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су, као чланови групе за организовани криминал, са јасно дефинисаним улогама и задацима, у циљу прибављања противправне имовинске користи, реализовали неовлаштен превоз ради међународне продаје, пренос и испоруку опојне дроге “марихуана”, односно супстанци или препарата који су прописима проглашени опојним дрогама.

Према наводима оптужнице, поступајући по упутама организатора групе, оптужени су држали опојну дрогу, исту преузели и превезли из Фоче до Кисељака, смјестили је у намјенски преправљен бункер у теретном моторном возилу, те реализовали неовлаштен превоз и испоруку укупно 81,165 кг опојне дроге из Босне и Херцеговине преко Р Хрватске у Р Словенију, са циљем крајњег одредишта у Р Њемачкој.

У оптужници се наводи да је наведена опојна дрога пронађена и привремено одузета на граничном прелазу Грушковје, у Републици Словенији, приликом контроле теретног моторног возила, а један од учесника који је ухапшен током транспорта правоснажно је пресуђен од стране правосудних органа Р Словеније.

Оптужница је подигнута на основу доказа прикупљених током истраге, као и доказа прибављених путем међународне правне помоћи која је проведена у сарадњи са Државним тужилаштвом Републике Словеније.

Оптужени се терете за кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 1.,  у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba