Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

27.09.2022. 13:56

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG MEĐUNARODNOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

-      BOŠNJAK MLADENA, rođenog 1981. godine u Fojnici, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Hrvatske, i

-      DRAKUL BOJANA, rođenog 1989. godine u Foči, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, kao članovi skupine za organizirani kriminal, sa jasno definiranim ulogama i zadatcima, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, realizirali neovlašten prijevoz radi međunarodne prodaje, prijenos i isporuku opojne droge “marihuana”, odnosno supstanci ili preparata koji su propisima proglašeni opojnim drogama.

Prema navodima optužnice, postupajući po uputama organizatora skupine, optuženi su držali opojnu drogu, istu preuzeli i prevezli iz Foče do Kiseljaka, smjestili je u namjenski prepravljen bunker u teretnom motornom vozilu, te realizirali neovlašten prijevoz i isporuku ukupno 81,165 kg opojne droge iz Bosne i Hercegovine preko R Hrvatske u R Sloveniju, sa ciljem krajnjeg odredišta u R Njemačkoj.

U optužnici se navodi da je navedena opojna droga pronađena i privremeno oduzeta na graničnom prijelazu Gruškovje, u Republici Sloveniji, prigodom kontrole teretnog motornog vozila, a jedan od sudionika koji je uhapšen tijekom transporta pravosnažno je presuđen od strane pravosudnih tijela R Slovenije.

Optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage, kao i dokaza pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći koja je provedena u suradnji sa Državnim tužilaštvom Republike Slovenije.

Optuženi se terete za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 1.,  u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba