Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA UPOSLENIKA DKPT-a BiH OSUMNJIČENOG ZA KORUPCIJU

21.09.2022. 15:27

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Gačanović Fahrudina, rođenog 1979. godine, uposlen kao policijski djelatnik DKPT-a BiH, ranije uposlenik SIPA-e BiH.

 

PREDLOŽEN PRITVOR ZA UPOSLENIKA DKPT-a BiH OSUMNJIČENOG ZA KORUPCIJU

Osumnjičeni  je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi od više osoba iz kriminogenih struktura sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Skaj aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim osobama različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija za novčane naknade u iznosima do 1000 eura.

Na navedeni način osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organiziranog kriminala, a takođe ugrožavao sigurnost pravosudnih i policijskih djelatnika koji rade na predmetima borbe protiv organiziranog kriminala.

Istraga se odnosi na kaznena djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz članka 217. i povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZ-a BiH.

Mjera pritvora predožena zbog razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je lišen slobode po nalogu Tužiteljstva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim satima nakon čega će biti donijeta tužiteljska odluka o prijedlogu pritvora.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba