Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG DRŽAVLJANA PAKISTANA U OKVIRU AKCIJE “ISTOK – SAN”

08.09.2022. 13:41

Nakon ispitivanja osumnjičenog u nazočnosti njegovog odvjetnika, tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za osumnjičenog D. A. (1981), državljanina Pakistana, a koji je lišen u akciji SIPA-e.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG DRŽAVLJANA PAKISTANA U OKVIRU AKCIJE “ISTOK – SAN”

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom, kao organizator, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. i kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona  Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti su nastavak operativne akcije „Istok-San“, usmjerene na razbijanje organizirane skupine za krijumčarenja migranata koja je u prethodnom razdoblju prokrijumčarila veći broj migranata podrijetlom iz Pakistana i Bangladeša, sa područja Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH u suradnji sa SIPA-om, Graničnom policijom BiH, Službom za poslove sa strancima BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutarnjih poslova RS i Ministarstvom unutarnjih poslova KS.

Istraga se provodi u suradnji i sa partnerskim agencijama država Europske unije i Europolom.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba