Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

19.08.2022. 15:44

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Vejo Arnela, rođenog 1984. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se tereti da je, za ugovoreni novčani iznos, prihvatom i prijevozom omogućio migrantima nezakonit boravak na području BiH. Navedeni migranti su prethodno od strane njima poznate osobe ilegalno prevedeni preko granične crte iz R Srbije u BiH, a sve u cilju daljnjeg prebacivanja u zemlje EU.

Optuženi je nakon preuzimanja i prigodom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritorij BiH otkriven i spriječen zaustavljanjem od strane policijskih djelatnika MUP-a ZDK, u mjestu Oglavak, općina Zenica, koji su pregledom zatekli 17 ilegalnih migranta državljane Pakistana i Bangladeša.

Optuženi se tereti da je postupio protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, članku 7. Zakona o graničnoj kontroli i članku 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak na području BiH, u namjeri pribavljanja imovinske koristi prijevozom omogućio boravak krijumčarenim osobama u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 2. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba