Vijesti

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO NEDOPUŠTENA TRGOVINA LIJEKOVA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVICE OSUĐENI NA USLOVNE KAZNE ZATVORA

16.08.2022. 11:21

Optuženi Amel i Amer Velić (1991) sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH osuđeni na uslovne kazne zatvora, Amel u trajanju od jedne (1) godine, a Amer u trajanju od šest (6) mjeseci koje se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri (3) godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO NEDOPUŠTENA TRGOVINA LIJEKOVA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVICE OSUĐENI NA USLOVNE KAZNE ZATVORA

Oglašeni su krivim za krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. stav 1. u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su tokom 2021. godine neovlašteno nabavljali lijekove i medicinska sredstva čiji promet zahtijeva odgovarajuća odobrenja nadležnih institucija, te neovlašteno stavljali u promet putem korisničkog profila na internet oglasniku.

U skladu sa sporazumom od optuženih će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući lijekove i medicinska sredstva.

Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH, od optuženih će se oduzeti nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 12.735 EUR-a  i 9.940 KM.

Kažnjavanje ove vrste krivičnih djela je važno, nanosi se velika šteta i opasnost za zdravlje stanovništva jer navedeni medikamenti nisu prolazili procese i standardne kontrole farmaceutskih proizvoda koji su propisani u BiH.

Sporazumno priznanje proslijeđeno je Sudu BiH koji je prihvatio sporazume i izrekao kaznu optuženim.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba