Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ ИМЕНА „ТРН“

12.08.2022. 12:12

Након што је у присуству адвоката испитао осумњичене, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за двојицу осумњичених који су лишени слободе у јучерашњој акцији МУП-а РС, на подручју Бање Луке.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДВОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И ВИСОКУ КОРУПЦИЈУ У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ ИМЕНА „ТРН“

Тужилац Тужилаштва БиХ поднио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

- БОЈАНА РОГУЉИЋА, рођеног 1981. године у Бањој Луци, држављанина БиХ и Републике Србије, и

- НЕДЕЉКА ЛУБУРЕ,  рођеног 1975. године, држављанина БиХ, полицијског службеника,  начелника Јединице за професионалне стандарде у Служби за заштиту интегритета и законитости у раду у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Мјера притвора затражена је због опасности од бјекства осумњичених, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

Лица која су под истрагом у оквиру наведеног предмета, осумњичена су за кривично дјело организирани криминал у вези са кривичним дјелима кријумчарење лица, помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела, те злоупотреба службеног положаја или овлаштења из КЗ-а БиХ.

У оквиру истражних и оперативних активности прикупљене су информације и докази да су се осумњичени организовали ради кријумчарења безбједносно интересантне особе и потраживане  међународним потјерницама ради тешких кривичних дјела организиранг криминала у региону, укључујући и убиство. Наведена особа је прокријумчарена са подручја ЕУ на подручје БиХ, након чега су јој осумњичени наставили пужати помоћ у скривању.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским институцијама, наставља истрагу са циљем потпуног расвјетљавања и документовања незаконитог дјеловања осумњичених и извршења кривичних дјела у овом предмету. 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba