Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PRIPADNICI MUP-a RS LIŠILI SLOBODE DVA LICA OSUMNJIČENA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

11.08.2022. 13:27

Lišena su slobode dva osumnjičena lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila više krivičnih djela, a među osumnjičenim je i policijski službenik MUP-a RS.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PRIPADNICI MUP-a RS LIŠILI SLOBODE DVA LICA OSUMNJIČENA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS izvršili su pretrese na području Banje Luke i lišili slobode Nedeljka Luburu (1975) i Bojana Roguljića (1981).

Lica koja su lišena slobode pod istragom su, te su osumnjičena da su počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, a službeno lice koristeći svoj službeni položaj pomagalo osumnjičenom nakon izvršenog krivičnog djela zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa EUROPOL-om.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH će u narednom periodu, zajedno sa policijskim partnerskim institucijama, staviti fokus na intezivno procesuiranje koruptivnih djela visoke korupcije u kojima se vrši zloupotreba policijskih kapaciteta i institucija BiH za izvršenje krivičnih djela i sticanje nezakonite imovinske koristi.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba