Vijesti

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO KRIVOTVORENJE NOVCA OSUĐEN NA KAZNU ZATVORA OD JEDNE GODINE

08.08.2022. 11:18

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. 

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO KRIVOTVORENJE NOVCA OSUĐEN NA KAZNU ZATVORA OD JEDNE GODINE

Oglašen je krivim za krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona, u sticaju sa krivičnim djelom lažno predstavljanje iz člana 369. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Optuženi je priznao krivicu da je, pomoću odgovarajuće opreme, načinio veći broj krivotvorenih novčanica u apoenima od 20, 50, 100 i 200 KM, potom ih na osmišljen način stavljao u promet najčešće dogovarajući i plaćajući raznu robu putem internet oglasnika, te na dogovoreno mjesto dolazio odjeven u odjeću koja asocira na uniformu policijskih službenika.

U skladu sa sporazumom, shodno članu 74. KZ-a BiH, od optuženog će se oduzeti predmeti i sredstva koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela i to oprema i materijal korišten za izradu krivotvorenih novčanica, odjeća koja asocira na policijsku uniformu, kao i određena količina krivotvorenih novčanica, te mobilni telefon sa pripadajućom SIM karticom.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba