Vijesti

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA OSUMNJIČENIMA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “IRA”

13.07.2022. 14:28

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podnijela je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora u trajanju od 3 mjeseca za osumnjičene Željka Radovanovića i Igora Vilotića.

PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA OSUMNJIČENIMA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “IRA”

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala povezanih sa krijumčarnjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim teškim krivičnim djelima.

Osumnjičeni su pod istragom zajedno sa više osoba koje se terete da su djelovale na području Bijeljine i okoline i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Mjera pritvora zatražena je jer je potrebno okončati realizovanje aktivnosti međunarodne saradnje Tužilaštva BiH sa strukturama Europola, SAD-a i Francuske, u svrhu pribavljanja cjelokupne dokumentacije i dokaza u ovom složenom predmetu organizovanog kriminala.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Također, u ovom predmetu obuhvaćeni su i povezani osumnjičeni koji su u bjekstvu i za kojima tužilaštvo traga putem međunarodnih potjernica.

Na ročištu održanom u Sudu BiH, postupajuća tužiteljica obrazložila je prijedlog za produženje pritvora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba