Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

03.06.2022. 15:27

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv MIHAJLA PAVLOVIĆA, rođenog 2001. godine u Banja Luci, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

Optuženi se tereti da je, u mjesecu decembru 2020. godine u stanu koji je koristio u Banja Luci, pomoću odgovarajuće opreme načinio veći broj krivotvorenih novčanica u apoenima od 10, 50 i 100 KM, s ciljem da novac stavi u opticaj kao pravi.

Prilikom pretresa stana od strane policijskih službenika PS Banja Luka, pronađeni su predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela i to oprema i materijal korišten za izradu krivotvorenih novčanica, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Prema navodima optužnice,  jedna od krivotvorenih novčanica istog serijskog broja  i načina izrade koja je pronađena prilikom pretresa stana, dana 16.12.2020. godine  stavljena je opticaj prilikom plaćanja goriva na benzinskoj pumpi u Banja Luci, nakon čega je radnik posumnjavši u ispravnost novčanice dobrovoljno predao policijskim službenicima.

Optuženi se tereti da je načinio lažni novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi, čime je počinio krivično djelo  krivotvorenje novca  iz člana 205. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba